Renteloos renovatiekrediet

Vanaf 2021 kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, zal aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand, ook een renteloos renovatiekrediet kunnen afsluiten. 

De kredietinstellingen Argenta, Axa, Bank Van  Breda, Bank Nagelmackers, Belfius, Beobank, BNP-ParibasCredimo, Crelan, DVV verzekeringen, Elantis, Europabank, ING, KBC, Onesto Kredietmaatschappij, Triodos, en vdk bank staan klaar om geïnteresseerden te helpen. Ook een aantal sociale kredietmaatschappijen bieden dit krediet aan: Hypostart en N.V. Elk zijn Huis.  

In de loop van de volgende maanden zullen er nog nieuwe kredietinstellingen volgen die het krediet zullen aanbieden. 

Voorwaarden

Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch een keer per jaar door het VEKA worden terugbetaald.

Om in aanmerking te komen voor het renteloze renovatiekrediet, moet er een hypothecair hoofdkrediet zijn, dat hoofdzakelijk bestemd is voor de verwerving van de woning.  Aanvullend en samen met het hoofdkrediet kan u een renteloos renovatiekrediet afsluiten met het engagement om de eensgezinswoning van label E of F naar label A, B of C te brengen binnen een periode van 5 jaar. Voor appartementen geldt een transitie van label D, E of F naar label A of B.

Het renovatiekrediet moet hoofdzakelijk dienen voor de renovatie, of sloop- en heropbouw van de woning. 

Hoeveel kan ik lenen?

Wie zich engageert om de woning naar label A te brengen binnen de 5 jaar, kan tot 60.000 euro renteloos lenen. Voor label B is dat 45.000 euro en voor label C is dat 30.000 euro. Wie zich engageert om een appartement naar label A te brengen binnen de 5 jaar, kan tot 45.000 euro renteloos lenen. Voor label B is dat 30.000 euro. Het engagement is een resultaatsverplichting.

Tabel renteloos renovatiekrediet

Hoe wordt aangetoond dat het een niet-energiezuinige woning betreft waarvoor het Vlaams renovatiekrediet wordt aangevraagd?

Er wordt aan de hand van een geldig energieprestatiecertificaat daterend van 2019 of later aangetoond dat het een woning met een energielabel E of F, of een appartement met een energielabel D, E of F betreft. Energieprestatiecertificaten daterend van voor 2019 komen dus niet in aanmerking voor het aanvragen van een rentesubsidie bij het VEKA. Indien nodig zal dus een nieuw, geactualiseerd, energieprestatiecertificaat moeten worden opgemaakt.

Meer info vind U op de website van de overheid:

Veelgestelde vragen renteloos renovatiekrediet

Renteloos renovatiekrediet

Heeft U een EPC nodig voor het renovatiekrediet? Contacteer ons!

Hoeveel kost een EPC ?

Werkwijze