Opstellen EPC gemeenschappelijke delen

Wij maken een EPC op voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Dit is verplicht vanaf 2022. De verplichting staat los van verkoop of verhuur.

Samenvatting van de gefaseerde verplichting
Datum waarop het EPC GD verplicht moet aanwezig zijn Type appartementsgebouw dat over het EPC GD moet beschikken: gebouw met
01/01/2022 15 of meer gebouweenheden
01/01/2023 5 t/m 14 gebouweenheden
01/01/2024 2 wooneenheden t/m 4 gebouweenheden

De troeven van het EPC:

Meer dan een derde van de Vlaamse gezinnen woont in een appartementsgebouw. Veel van deze (na-oorlogse) appartementsgebouwen zijn echter niet aangepast aan de huidige normen wat betreft energiezuinigheid.  De nood om deze gebouwen grondig te renoveren is dan ook zeer groot.

Doordat meerdere eigenaars samen moeten beslissen over de nodige renovatie, door de aard van de werken en de onduidelijkheid wat best eerst wordt aangepakt, kan een renovatie van een appartementsgebouw soms complex zijn.

Het EPC van de gemeenschappelijke delen wil een instrument zijn om de eigenaars en de gebouwbeheerder wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die best gezet worden om de energiezuinige renovatie op te starten. We willen in Vlaanderen immers een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050!

Het EPC gemeenschappelijke delen (hieronder links) bevat hiervoor de nodige informatie en adviezen over het gebouw en het EPC van het appartement (hieronder rechts) voor het appartement. De certificaten vullen elkaar aan.

EPC appartement en gemeenschappelijke delen

De informatie uit het EPC van de gemeenschappelijke delen wordt gebruikt als het EPC van een appartement in het gebouw wordt opgesteld.

Aangezien het als basis dient voor de EPC’s van de appartementen in het gebouw, moet het steeds up-to-date zijn. Het EPC is 10 jaar geldig, maar moet geactualiseerd worden bij energetische renovaties.


Op deze pagina kan u een selectie van gebouwen zien waarvoor we het EPC GD opgemaakt hebben.


Wat wordt bedoeld met de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?

De gemeenschappelijke delen van het gebouw bevatten het dak, de buitenmuren en de vloer. Ook de vensters, de deuren en de verlichting van de gemeenschappelijke (circulatie)ruimtes zoals deze van de inkomhal, de gang of een gedeelde (zit)ruimte.

Naast de gebouwschil vallen ook de aanwezige collectieve installaties voor verwarming en de productie van warm water uit het stooklokaal hieronder.

Tenslotte worden ook de gegevens over de installaties voor zonne-energie opgenomen.

 

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw toont geen label.  Toch is er veel informatie af te lezen over de huidige energetische toestand van het gebouw, dankzij heldere kleurenbalkjes en symbolen die de energieprestatie van elk onderdeel van het gebouw tonen en hun situering t.o.v. de energiedoelstelling 2050.

EPC gemeenschappelijke delen: huidige staat

Belangrijk zijn ook de aanbevelingen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Dit geeft de verschillende eigenaars van het gebouw op een snelle en eenvoudige manier inzicht in wat er nog moet gebeuren om het gebouw energetisch in orde te maken.

Bekijk een type voorbeeld EPC

 

Heeft U een EPC nodig? Contacteer ons!

Hoeveel kost een EPC gemeenschappelijke delen?

Werkwijze

Goedkoop EPC Anzegem Brugge Deerlijk Deinze Gent Harelbeke Ieper Izegem Kuurne Kortrijk Ledegem Lendelede Menen Oostrozebeke Oudenaarde Roeselare Tielt Waregem Wevelgem Wielsbeke Zwevegem