Zuinig rijden brengt je verder

Hoeveel brandstof een auto verbruikt hangt af van het soort auto waarin je rijdt én van je rijstijl. Door zuinig te rijden verbruik je minder brandstof. Dat is goedkoper, en daarmee voorkom je veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. Ook jouw rijstijl maakt veel uit voor je portemonee en voor het milieu. Lees hier wat jij kan doen.

https://youtu.be/em8-i0JHsTs

15 concrete tips

 1. Vermijd korte ritten. Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 5 kilometer, een prima afstand om gewoon op de fiets te doen. Bij korte autoritten wordt in de regel relatief veel met koude motor gereden waardoor het brandstofverbruik en dus de CO2 uitstoot relatief hoog is en het milieu zwaarder wordt belast. Er zijn nog veel meer voordelen om de fiets te pakken: u kunt uw fiets vrijwel overal gratis parkeren, en u voorkomt onnodige slijtage van uw auto door het rijden met een koude motor. Een koude motor zorgt ook voor relatief meer vervuiling. En al die korte ritten vinden vaak in de stad plaats en hebben dan een nadelige invloed op de lokale luchtkwaliteit. Pak daarom ook eens lekker de fiets!
 2. Maak gebruik van het Start/Stop systeem indien aanwezig. Stop de motor als u langer dan 7 seconden zal stil staan. De auto starten verbruikt gemiddeld evenveel als 7 seconden stationair de motor laten draaien.
 3. Maak gebruik van een navigatiesysteem om zo recht mogelijk op uw doel af te gaan en dus geen onnodige kilometers te maken. Bij sommige navigatiesystemen kunt u kiezen voor meest efficiënte route. Bij andere systemen is de optie “kortste route” vaak het beste.
 4. Wees bewust van het feit dat een koude motor tweemaal zoveel brandstof verbruikt dan een motor die goed is opgewarmd. Daarnaast is hoge toeren maken met een koude motor slecht voor uw voertuig. Om zuinig te rijden dient u dus laag in de toeren te rijden, ook als de motor nog niet is opgewarmd.
 5. Probeer zo in te parkeren dat u direct kunt wegrijden zonder dat u moet keren. De auto keren met koude motor direct na vertrek is meer vervuilend voor het milieu dan wanneer u dit met een warme motor doet.
 6. Rijd kalm. Bij korte ritten (tot een uur) is de tijdswinst door hard rijden zeer minimaal. Blijf binnen de maximale snelheid rijden om de luchtweerstand te verlagen. Daarnaast zorgt een kalme rijstijl ervoor dat u minder hoeft te remmen en te accelereren waardoor u direct zuiniger rijdt en het levert minder stress op.
 7. Anticipeer op het verkeer. Om zuinig te rijden en tegelijkertijd uw rijcomfort te verhogen dient u vooruit te kijken in het verkeer zodat u tijdig kunt anticiperen op diverse verkeerssituaties. Hiermee voorkomt u dat u abrupt moet reageren door te remmen of gas te geven en haalt u de excessen uit uw rijstijl.
 8. Trek langzaam op. Door rustig op te trekken bespaart u brandstof en tegelijkertijd bespaart u op onderhoud en slijtage.
 9. Kies voor cruise control om gelijkmatig gas te geven en een vaste snelheid aan te houden. Door minder gas te geven en minder te remmen loopt uw motor efficiënter en dus zuiniger.
 10. Kies de juiste versnelling. Probeer te voorkomen dat de motor van het voertuig overtoeren of ondertoeren maakt. Door op het juiste moment door te schakelen verbruikt u het vermogen optimaal, levert het minder kans op beschadiging van de motor en daarmee waarborgt u zuinig rijden.
 11. Probeer onnodig elektriciteitsgebruik te voorkomen. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld, overdag rijden bij goed zicht met de de Daytime Running Lights in plaats van de dimlichten.
 12. Onderhoud uw voertuig voldoende. Door uw voertuig tijdig van onderhoud te voorzien bevordert u de levensduur van uw voertuig maar zorgt u er direct voor dat uw voertuig zuinig blijft rijden.
 13. Controleer regelmatig uw bandenspanning. Door een te lage bandenspanning  verhoogt u de weerstand en draagt daarmee bij aan een tot 5% hoger brandstofgebruik.
 14. Airco slim gebruiken. Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofverbruik en dus de CO2 emissie fors verhogen. De uitstoot van schadelijke emissies kan eveneens worden verhoogd. Wil je brandstof besparen en het milieu minder belasten, schakel de airco dan alleen in als het echt nodig is.
 15. Haal overbodige bagage uit je autoen rijdt niet onnodig met bijvoorbeeld een imperiaal. Extra bagage betekent extra gewicht, meer brandstofverbruik en dus een hogere CO2 uitstoot.

Brandstofkeuze

Een nieuwe auto moet schoon en zuinig zijn. Want lagere kosten én een beter milieu. Welke brandstof je kiest kan al veel verschil maken. Maar welke brandstof is nou ‘schoon’? De informatie daarover is vaak moeilijk te vinden, en soms zelfs tegenstrijdig. Het Nederlands ministerie van Natuur & Milieu heeft een goede vergelijkende tabel opgesteld waarin je kunt zien wat de de impact van de verschillende soorten brandstof op de gezondheid (NOx en fijnstof) en het klimaat (CO2).