Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu. Een aanrader dus! Maar kan het in jouw huis? Hoeveel betaal en bespaar je precies? En waar moet je op letten?

Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Maar niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1945 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren.

Wat kost spouwmuurisolatie, wat levert het op?

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en makkelijkste manier om je buitenmuren te isoleren. En je bespaart er veel energie mee. Bij een halfopen woning betaal je bijvoorbeeld ongeveer € 2.000 en bespaar je zo’n € 650 per jaar aan energiekosten (prijspeil 2020). In ongeveer 3 jaar heb je de kosten voor spouwmuurisolatie dus terugverdiend!

Spouwmuurisolatie Eénmalige kosten Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Rijwoning € 800 € 200 € 260 600 kilo
Halfopen woning € 2.000 € 500 € 650 1.500 kilo
Vrijstaande woning € 3.100 € 750 € 1.000 2.400 kilo

Je kan geen kosten besparen door zelf je spouwmuur te isoleren. Voor deze klus moet je altijd een professioneel isolatiebedrijf inhuren. Maar dat is wel te overzien, want de vakmensen van het bedrijf zijn maximaal één dag aan het werk en hoeven niet je huis in. Ze spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Geen rommel in huis dus! En aan het einde van de dag voelt je huis prettiger: de muren geven minder kou af, de warmte blijft beter hangen en is beter verdeeld over de ruimte. En je helpt het klimaat, omdat je minder gas verbruikt.

Van glaswol tot EPS-parels, welk isolatiemateriaal kies je?

Je kunt de spouw laten vullen met een aantal soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein: alle materialen isoleren ongeveer even goed. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, rotswol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). Minder vaak gebruikt zijn PUR-schuim, UF-schuim of gesiliconiseerde perlietkorrels.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw en minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De stenen plus het isolatiemateriaal geven samen de isolatiewaarde (de Rc-waarde) van de gevel aan. Ná de isolatie van een spouw van 6 centimeter breed, is de Rc-waarde 1,7. Dat is veel beter dan de gemiddelde isolatiewaarde van een ongeïsoleerde spouwmuur, vaak met Rc-waarde 0,4.