Energiezuinig verlichten: kies led

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur.

Gloei- en halogeenlamp vervangen loont!

De meeste mensen weten dat gloeilampen erg onzuinig zijn en de afgelopen jaren zijn ze grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Toch branden er in een gemiddelde Nederlands huishouden nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Alleen al in de huiskamer en keuken zijn gemiddeld nog 11 onzuinige lampen te vinden.

Als je de 11 gloei- en halogeenlampen in de huiskamer en keuken vervangt door led geeft dat een besparing van zo’n € 35 per jaar op je energiekosten. Vervang je ook de andere 13 onzuinige lampen in huis, dan komt daar nog €15 per jaar bij. De aanschaf van de ledlampen verdien je door de lagere stroomkosten gemiddeld binnen 5 jaar terug. Mooi voor het milieu en goed voor je portemonnee!

Zuinige ledlampen duurder?

Ledlampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen. Maar als je het stroomverbruik én de levensduur meetelt, ben je in veel gevallen toch goedkoper uit met led. Zo gaan ledlampen vaak 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren meegaat. Je moet dus eigenlijk de aanschafkosten van 1 ledlamp vergelijken met die van 15 gloeilampen. Je bespaart verder 85% op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp.

Minder energiekosten door zuinige lamp

In de tabel hieronder kun je bekijken wat je aan energiekosten bespaart als je gloeilampen vervangt door ledlampen.

Te vervangen gloeilamp Aantal lumen vervangende ledlamp Energiekostenbesparing per jaar **
Gloeilamp van 100 watt > 1300 lumen 10,30 euro
Gloeilamp van 75 watt 900 – 1100 lumen 7,60 euro
Gloeilamp van 60 watt 700 – 850 lumen 6,20 euro
Gloeilamp van 40 watt 400 – 500 lumen 4,10 euro
Gloeilamp van 25 watt 200 – 300 lumen 2,70 euro
Gloeilamp van 15 watt 100 – 150 lumen 1,60 euro

** Op basis van 550 branduren per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 22 cent per kWh . 

Spaarlampen ook vervangen?

Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig als ledlampen. Het is daarom niet nodig om nog brandende spaarlampen te vervangen.