Je woning koel houden…

Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer? Ga voor een hittebestendige én energiezuinige oplossing. Gooi op warme zomerdagen ’s nachts de ramen open en sluit overdag zoveel mogelijk de zonwering, gordijnen én ramen.

Zolder isoleren 800x500.jpg

Naast slim luchten helpt goede isolatie. Als je de buitenmuren en het dak voorziet van isolatie, hou je warmte beter buiten. Andersom profiteer je in de winter van een lagere energierekening.

Zonwering houdt de zon buiten

 

Zorg er allereerst voor dat de zon je huis niet te veel verwarmt: doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. In zuidelijke landen doen ze niet voor niets de luiken overdag dicht! Zonwering aan de buitenkant (schermen, luifels, markiezen, luiken, schaduwdoeken, zonnedoeken) werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant.

HR++ glas in combinatie met zonwering buiten houdt wel zo’n 80 procent van de warmte tegen. Combineer HR++ glas in een raam op het zuiden altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis (als de warmte eenmaal binnen is, blijft die met HR++ glas immers juist in huis).

Ramen open als het koel is

Maak goed gebruik van de koelte van de nacht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen open en laat het lekker afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Houd overdag de ramen juist dicht, om warme lucht buiten te houden. Met horren voor de ramen komen er geen muggen binnen.

Goed isoleren helpt!

Goed geïsoleerde muren en daken en ramen met HR++ glas of driedubbel glas houden de warmte ’s zomers buiten, vooral als de zon erop staat. Goed isoleren is niet alleen fijn voor de juiste temperatuur in de zomer. Ook in de winter heb je er voordeel van: je verbruikt veel minder gas voor je verwarming en je huis is een stuk warmer en dus comfortabeler.

Groen zorgt voor verkoeling

Groen op, tegen of rondom je huis zorgt voor verkoeling. Maak van een plat dak een groen dak: sedumplantjes of ander groen zorgt ’s zomers voor koelte. Dat kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis! De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op.

Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. Zorg als het kan meteen voor goede dakisolatie en neem zonnepanelen. Zonnepanelen kun je prima op een groen dak plaatsen. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar zorgen ook nog eens voor schaduw en houden zo je dak iets koeler. Bovendien is de opbrengst van zonnepanelen iets groter op een groen dak, doordat de plantjes verkoelend werken.

Wit dak: ook goed

Je kent het vast wel van het zonnige zuiden: huizen met witte muren en witte daken. Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. Ter vergelijking: zwart bitumen op het dak weerkaatst zo’n 5% van de warmte, witte dakbedekking wel 85%. Het helpt dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels.

Bomen of planten tegen de muur

Huis met klimop of blauwe regen 800x600.jpg

Groen tegen de gevel (klimop, wilde wingerd, blauwe regen) en bomen rond je huis houden de warmte-instraling tegen en helpen zo om je huis koel te houden.

Ventilatiesysteem slim gebruiken

Heeft jouw huis mechanische ventilatie of balansventilatie? Die kan je slim gebruiken om je huis koeler te houden. Bij mechanische ventilatie kun je overdag de roosters aan de zonkant dichtdoen en aan de koele schaduwkant juist open: zo haal je minder warme lucht in huis.

Balansventilatie met wtw heeft vaak een bypass. Schakel die in als het buiten koeler is dan binnen (bijvoorbeeld ’s nachts): de buitenlucht wordt dan niet opgewarmd voor hij naar binnen wordt geblazen. Schakel de bypass juist uit als het buiten warmer is dan binnen (overdag): via de warmtewisselaar koelt de uitgaande lucht de binnenkomende lucht een beetje af.

Bodemwarmtepomp gebruiken om te koelen

Heb je een warmtepomp met een bodembron? Gebruik die ook om te koelen.

Liever ventilator dan airco

Als het echt te warm wordt binnen, zorg dan voor een stroom (koele) lucht met een ventilator. Dit is altijd een milieuvriendelijkere keuze dan een airconditioner. Airco’s gebruiken veel stroom en bevatten bovendien koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Heb je al een airco of kun je toch niet zonder? Let op bij je keuze en gebruik hem niet vaker dan nodig.