Renovatie wordt verplicht voor nieuwe eigenaars van bedrijven en kantoren

Renovatie wordt verplicht voor nieuwe eigenaars van bedrijven en kantoren

Vanaf 1 januari 2022 voert de Vlaamse regering een renovatieverplichting in voor niet-woongebouwen – zoals bedrijfsgebouwen en kantoren – met een nieuwe eigenaar. Het gaat om een maatregel die was aangekondigd in het regeerakkoord.

Vanaf 1 januari 2022 start de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen – zoals bedrijfsgebouwen en kantoren – met een nieuwe eigenaar. Die moeten binnen de vijf jaar voldoen aan vier energiebesparende maatregelen:

  • Het dak moet een minimale isolerende waarde hebben.
  • Enkel glas moet worden vervangen door hoogrendementsbeglazing.
  • Verwarmingsinstallaties van ouder dan 15 jaar moeten worden vernieuwd. Als er een aardgasnet beschikbaar is, mag er bovendien geen nieuwe stookolieketel komen.
  • Oude koelinstallaties moeten worden vervangen.

Nog een stap verder

Een nieuwe eigenaar van een residentieel gebouw kleiner dan 500 vierkante meter zal binnen de vijf jaar ook een energielabel C of beter moeten behalen, aanvullend op de renovatie.

Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de aankoop moeten zij, aanvullend op de renovatie, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken.

28 procent van onze CO2-uitstoot komt naar buiten via versleten daken en slecht geïsoleerde muren, ramen en deuren. Niet alleen in particuliere woningen is dat het geval, ook bij niet-woongebouwen. Met de invoering van een renovatieverplichting verhogen we de renovatiegraad en investeren eigenaars in een lagere energiefactuur voor zichzelf.

Voor woningen komt er geen renovatieverplichting en wil de regering vooral stimulerend werken. Zo kunnen nieuwe eigenaars vanaf volgend jaar renteloos lenen tot 60.000 euro. Daarbovenop kunnen nieuwe eigenaars ook een premie krijgen tot 5.000 euro.